Şeker hastalığında aseton, böbrek hastalığında amonyak kokusu oluyor…

Şeker hastalığında aseton, böbrek hastalığında amonyak kokusu oluyor…

 

Çocuklar ve yetişkinlerde ağız kokusunun nedenlerinin benzeri olduğunu tabir eden uzmanlar, en kıymetli nedenin çürük dişler, lisan üzerindeki bakteriler, diş eti iltihapları ve ağız kuruluğu olduğunu söylüyor. Susuzluk, sinüzit, geniz eti, reflü, şeker hastalığı, böbrek hastalığı, sindirim sistemi ve teneffüs sistemi hastalıklarının da ağız kokusuna neden olacağını kaydeden Çocuk Diş Tabibi Dr. Öğr. Üyesi Şebnem N. Koçan, “Kullanılan ilaçlar, vitamin eksikliği de ağız kokusu yapabiliyor.” dedi.

Üsküdar Diş Hastanesi Çocuk Diş Tabibi Dr. Öğr. Üyesi Şebnem N. Koçan, çocuklarda neden ağız kokusu olduğu konusunda bilgi vererek, önlemek için yapılması gerekenleri anlattı.

Çocuklar ve yetişkinlerde ağız kokusunun nedenleri benziyor

Çocuk Diş Tabibi Dr. Öğr. Üyesi Şebnem N. Koçan, çocuklar ve yetişkinlerde ağız kokusunun nedenlerinin benzeri olduğunu tabir ederek, “En değerli nedeni çürük dişler, lisan üzerindeki bakteriler, diş eti iltihapları ve ağız kuruluğudur. Bunların dışında susuzluk, sinüzit, geniz eti, reflü, şeker hastalığı, böbrek hastalığı, siroz, sindirim sistemi ve teneffüs sistemi hastalıkları, kullanılan ilaçlar, vitamin eksikliği de ağız kokusu yapabiliyor. Sarımsak, soğan üzere koku yapan besinlerin sık tüketilmesi de ağız kokusuna sebebiyet verebilir.” dedi.

“Hastalık nedeniyle oluşan ağız kokusunu anlamak zor”

Bazı spesifik hastalıklarda farklı kokular duyulabileceğini de lisana getiren Dr. Öğr. Üyesi Şebnem N. Koçan, “Mesela şeker hastalığında aseton kokusu, böbrek hastalığında amonyak kokusu, karaciğer yetmezliğinde balık kokusu duyulabilir. Yeniden de hastalık nedeniyle oluşan ağız kokusunu anlamak zordur. Bu nedenle bilhassa hastalıkla ilgili öbür bir belirti daha varsa ya da tedbir alınmasına karşın ağız kokusu geçmiyorsa bir tıp hekimine muayene olmak tavsiye edilir.” diye konuştu.

“Baharatlı besinler, et ve şarküteri eserleri de ağız kokusuna neden olabiliyor”

Bütün olasılıklar değerlendirildikten ve tedavileri yapıldıktan sonra, nadiren de olsa, nedeni aşikâr olmayan ağız kokusunun da olabileceğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Şebnem N. Koçan, “Rokfor üzere kokulu peynirler, baharatlı besinler, et ve şarküteri eserleri, deniz eserleri, yumurta, şekerli besinlerin fazla tüketilmesi ağız kokusuna neden olabilir.” diye konuştu. 

Abur cuburlar ağız sıhhati için de zararlı

Abur-cuburların ağız sıhhati için de ziyanlı olduğunu lisana getiren Dr. Öğr. Üyesi Şebnem N. Koçan, “Ağız kokusunun esas sebeplerinden olan diş çürüğüne, lisan üzerinde bakteri üremesine, reflüye neden olabilirler. Ayrıyeten; bu tip besinler koku yapabilen baharatlar ve şeker içerebilir. Bu nedenle bu tip besinlerin fazla tüketilmesi ağız kokusuna neden olabilir.” dedi.

Ağız kokusunun önlenmesi için ağız hijyenine dikkat edilmeli

Ağız kokusunun önlenmesi için öncelikle kişinin ağız hijyenine dikkat etmesi gerektiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Şebnem N. Koçan, “Dişlerin ve lisanın nizamlı olarak fırçalanması ağız kokusu tedavisinin birinci evresini oluşturur. Varsa çürük dişlerin ve diş eti iltihabının tedavi edilmesi gerekmektedir. Gün içinde su tüketimine ihtimam gösterilmesi ağız kokusunu azaltmaya yardımcı olacaktır. Koku yapmayan besinlerin tüketilmesine itina gösterilmesi önerilir. Ağız gargaralarının sistemli kullanımı da tesirli olacaktır. Kulak burun tabibine muayene olmak boğaz bölgesindeki muhtemel enfeksiyonlardan kaynaklı kokuların eliminasyonu açısından yarar sağlar. Tüm bu süreçler yapılmasına karşın geçmeyen ağız kokusu varlığında sistemik hastalıkların denetim edilmesi için tıp tabibine başvurulması önerilir.” halinde kelamlarını tamamladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Benzer Videolar