Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Anne Kent Sağlıklı Hayat merkezlerinde üyelere, Kurban Bayramında dikkat edilmesi gereken sağlıklı beslenme konusunda seminer verildi.  Aile bireylerinin bir ortaya geldiği, birbirinden lezzetli klasik yemekler eşliğinde hasret giderildiği bayramlarda, yemeklerin gerçek formda tüketilmesinin ruhumuza âlâ geldiği üzere vücudumuza de uygun geleceği vurgusu yapıldı. Bayanlara özel gerçekleşen seminerde et tüketiminin değeri, et pişirme teklifleri, eti saklama sistemleri hususları anlatıldı. Anne Kent Merkezlerinde Kurbanda Sağlıklı Beslenme seminerine bayanlardan ilgi hayli yüksek oldu. Ağır iştirakle gerçekleşen program yaklaşık 2 saat sürdü. 

BAYRAMIN BİRİNCİ GÜNÜ ET TÜKETMEYİN

Daha keyifli ve daha sağlıklı bir bayram geçirmenin dikkatli beslenme ile olacağına vurgu yapan Büyükşehir diyetisyenleri; kalp-damar hastalıkları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları, böbrek hastalarının risk altında bulunduklarını tabir etti. Sağlıklı bireylerin dikkatli beslenmediğinde ise;  sindirim sorunu, midede şişkinlik, ağrı, kabızlık, kalp çarpıntısı, tansiyon yükselmesi üzere sıhhat mahzurları ile karışılabilecekleri belirtildi. Bayram sabahı kurban kesme telaşı ile kahvaltı öğününün atlanabildiği hatırlatılan seminerde; Kurban Bayramı’nda birinci gün et tüketmeyin uyarısı yapıldı. Et tüketimini öbür günlere bırakın birinci gün, yumurta, peynir, söğüş sebzeler, taze yeşillikler, tam tahıllı ekmek üzere besinlerle sağlıklı bir kahvaltı tercih edin. Ayrıyeten etin kesildikten sonra çabucak tüketilmesinin gerçek olmadığı vurgulandı. Sindirim ile ilgili sorunlara neden olabileceği bu nedenle etler en az 24 saat bekletilmeli ve daha sonra tüketilmesi gerektiğinin uyarısı yapıldı. 

 

KIRMIZI ETLER NASIL TÜKETİLMELİ?

Seminerde insan sıhhati için kırmızı etin tüketilmesinin değerli olduğuna değinildi. Kırmızı ette; düzgün kalite hayvansal proteinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminlerini içeriyor. Lakin etin zerzevat, salata üzere C vitamini içeriği yüksek besinlerle tüketilmesi, demir emilimini artırması nedeniyle daha faydalı olur. Bilhassa sindirim sorunları yaşamamak için kırmızı eti geç saatlerde değil, öğlen yemeğinde tercih edin. Akşam öğününde ise sindirimi kolay olan zerzevat, kuru baklagil üzere posa içeriği yüksek yemekler tercih edin önerisi yapıldı. Bilhassa kolesterol ve kalp hastalarının et tüketmemeleri gerektiği uyarısı da yapıldı. Seminerde Et tüketimi yanında tıpkı besin kümesinden olan peynir ve yumurtanın tüketilmemesi gerektiği, Söğüş sebzeler ve tam tahıllı ekmekle birlikte etin tüketilmesi önerildi. Bununla birlikte et tüketiminiz günde en fazla 3-4 köfte kadar yahut 15-16 modül kuşbaşı et kadar olması gerektiği belirtildi.

 

PİŞİRME USULÜ ÖNEMLİ

Anne Kent Merkezinde gerçekleşen Kurbanda Beslenme seminerinde bayanlara et pişirmenin değeri ve püf noktaları anlatıldı.  Büyükşehir diyetisyenleri etler ızgarada pişirilirken, etle ateş ortasındaki uzaklık (en az 15 cm) eti yakmayacak ve "kömürleşme" sağlamayacak biçimde ayarlanmalı. Çok yüksek ısıda, uzun mühlet pişirme ve kızartma usulü çeşitli "kanserojen maddelerin" oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemesi gerektiği belirtildi. Bununla birlikte eti pişirirken içerisine kuyruk yağı, iç yağ eklemek üzere sıklıkla yapılan yanılgılardan başta kalp hastaları olmak üzere herkes kaçınmalı, etler hiçbir ekstra yağ eklenmeden kendi suyunda, kısık ateşte kavurma, haşlama yahut ızgara metotlarından birisiyle pişirilmesi gerektiği önerildi.  Diyetisyenler Kekik, karabiber, kimyon, kırmızıbiber üzere baharatlar, defneyaprağı, fesleğen üzere otlar etinizi hem daha lezzetli hem de daha yararlı hale getireceği teklifinde bulundu.

 

KURBAN ETLERİ NASIL SAKLANMALIDIR?

İnsan sıhhati için etin tüketilmesi yararlı olduğu kadar kesilen etlerin korunması ve saklanması da insan sıhhati açısından çok değerli. Diyetisyenler Kurban etlerinin saklanması konusunda tekliflerde bulundu. Etler, büyük kesimler biçiminde değil, birer yemeklik olacak biçimde kıyma, kuşbaşı üzere küçük kesimlere ayrılarak buzdolabı poşetine yahut yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında yahut derin dondurucuda saklanması gerektiği belirtildi. Etler buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 3-6 ay saklanabilir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi birtakım "mikroorganizmalar" için üreme ortamı oluşturuyor. Etin çabuk çözünmesi gayesiyle uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme üzere sistemler, insan sıhhati açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirebilir bu nedenle buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalı, çözünen et çabucak pişirilmesi ve tekrar dondurulmaması gerekir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Benzer Videolar